неделя, 3 май 2015 г.

Колкото по-неморален, толкова по-словоохотлив!




Бидейки - едновременно и за съжаление, и за радост - на съответна възраст, си спомням много добре как през 1970 г. комунистите честваха стогодишнината от рождението на световния изрод-главорез Ленин. Образът на изрода - с уговорката, че тогава не знаех точно какъв е Ленин, но все пак бях информиран за някои неща, а и тази кампания за годишнината му никак не ми се нравеше - се мъдреше във всички вестници и списания. По обществените сгради висяха огромни негови портрети, телевизията и радиото непрестанно излъчваха програми за него. Бях на 16 години. Един ден мой съсед, връстник, сподели, че негови приятели и той се канят да запалят портрета на Ленин, който висеше на предната стена на кино “Искра“ във Велико Търново, родния ми град. Мотивът им не ми стана много ясен, но в общи линии се отнасяше до това, че те всички мразеха както простащината на тогавашните управници изобщо, така, в частност, и тяхната маша, милицията. Аз също ги мразех до дъното на душата си - по цяло лято се налагаше да се крия от милиционерите, за да не ме подстригат - носех коса тип Битълс.
Намеренията на хлапетата бяха осуетени - намерил се, разбира се, предател, който уведомил милицията. Наказаха ги подобаващо, макар и не драстично, с Белене - както непременно би станало десетина години преди това.
Във връзка с тази кампания за изрода-главорез Ленин по това време много разпространен беше следният пределно кратък виц: "Не смея да си пусна ютията - страх ме е да не би от нея да излезе Ленин!"
Нещо подобно се случва и сега. Едно изключително некомпетентно и неморално лице от женски пол, подвизаващо се в съдебната система, е с непрекъснато присъствие в медиите. Трудно минава и седмица без телевизиите, вестниците и Интернет сайтовете да публикуват какво "мисли" лицето по един или друг въпрос, свързан лично с него или със съдебната система. Система, за която между 92% и 96% от българите са убедени, че е абсолютно корумпирана и негодна, и че трябва да бъде разградена и заменена с нова, със съвсем нови хора, некорумпирани. Система, за която лицето "мисли", че може да бъде "оправена". И това, разбира се, особено, ако на него самото дадат възможността да я оправя. Във вид на съответен много висок административен пост.
Всъщност това е явление, което е абсолютно систематично, характерно за българския политически живот вече цели 25 г. Колкото по-некомпетентно и/или неморално или дори престъпно е едно лице, толкова по-неустоима е упоритостта му да развява физиономията си и "съображенията си" в медиите. Нещо повече, самото лице от този тип изключително много обича да се представя едва ли не за морален образец и коректив. Любимото амплоа е на "борец срещу системата". Тези индивиди успяват да излъжат обществото за по-дълъг или кратък период, но след време биват разобличавани, или се саморазобличават. И тогава става ясно, че не само, че не са никакви борци срещу системата, ами са извличали и извличат от нея ползи.
Като правило тези лица са надарени с изключителен нюх как да се докарат пред обществото. Няколко произволни примера.
Един известен журналист преди 10.11.1989 г. развяваше всяка седмица по телевизията знамето на справедливостта и се докарваше за борец срещу системата. Оказа се, че е автор на стотици доноси срещу колегите си. Друг изявен доносник на ДС се промъкна на работа в световноизвестна медия, където дълги години с дълбоко поучителен тон раздаваше морал. И двамата и до днес продължават да развяват физиономиите си по медиите и да раздават акъл и морал.
Мой колега, иначе интелигентен и възпитан, непрестанно цъфтеше по телевизията, и продължава и до днес да цъфти. Пишеше се страхотен демократ, 15 години беше сътрудник на "Демокрация", та и в ръководството на вестника! (Такива непременно биват в ръководствата.) Оказа се, че през комунизма е писал стотици доноси срещу десетки колеги - деянията му, извлечени от досието му, подробно са описани в сериозна медия.
Оособено разпространено е явлението сред съдиите и юристите. Съдия на най-високо ниво цяло десетилетие всеки ден в медиите и по площадите безмилостно громеше комунизма. Оказа се изявен доносник на ДС. Сам призна факта, но доста години след разобличението.
Съдия от женски пол беше лансиран за административен ръководител. Преди 3-4 години физиономията му не слизаше от медиите. Първо възникнаха съмнения, че лицето страда от психично заболяване (а такова лице не може да бъде съдия), след това се оказа, че е издавало десетки неправомерни съдебни и административни актове, някои от които може би престъпления. Физиономията на друг магистрат от женски пол, представян за "борец срещу системата", с години не слизаше от медиите, дори и след като се оказа, че лицето с години е бавило дела и е нанесло значителни щети.
Медийна звезда и до днес е един от щатните ръководители от най-висок ранг на ДС, лансиран масово от продажните медии. Медийни звезди бяха двама осъдени днес престъпници от малък град. Медийна звезда беше бивш председател на парламента, също юрист, днес подсъдим в неизвестност.
Вина за всичко това носят самите медии, с предоставянето на трибуна на неморални и некомпетентни индивиди, без да се опитват ни най-малко да разкрият тяхната същност! А в много случаи дори ги представят за морални авторитети. Положението е нетърпимо. По тази причина нормални и интелигентни млади хора не остават в просташката държава-кочина, а и редица не чак толкова млади често пъти ги последват.
Българската журналистика, четвъртата власт, е такава, каквито са другите три власти в кочината България: във всичките има множество амбициозни и изключително словоохотливи, но неморални и/или некомпетентни инидивиди, суетни до полуда, завършени мошеници, проявяващи грандиозната наглост да се опитват да поучават обществото. И за съжаление успяват за известно време да го заблудят.
Но, да се надяваме, не съвсем завинаги.

6 коментара:

Анонимен каза...

През 1998 г. бе гласуван закон, който забранява всеки служител на бившата “Държавна сигурност” да заема управленски пост в която и да било медия, както и в контролните органи на средствата за масова информация или в новинарските агенции, например БТА. Действителността се оказва доста по-различна. Съвсем нормално е да видите, че същите тези офицери управляват средствата за масова информация. Това са бивши ръководни кадри от силовите министерства или разузнаването, които инвестират средствата, спечелени от контрабанда в новите си начинания. Мнозина от тях не крият своето минало, а по-скоро го превъзнасят като доказателство за патриотизъм.

Красимир Кабакчиев каза...

Много благодаря за коментара, извинявам се за забавянето на публикуването му. Признавам, че не съм знаел за съществуването на такъв закон, но така или иначе всички знаем за присъствието на ДС в българските медии. Въпросът е, че останалите, необвързаните с ДС, трябва да се борят, а не го правят.

Анонимен каза...

Не, пойнтът тук е друг. По всичко личи, че Дс-тата са се обособили в отделни групички и воюват. Всеки срещу всеки. Има признаци, че едните са натопили другите пред Партньорски служби, в резултат на което между тях е пламнала война. Винаги, когато двама или повече се карат, трети печели! Нека да изчакаме развоя на събитията. Може да е пък за хубаво.

Красимир Кабакчиев каза...

"Дс-тата са се обособили в отделни групички и воюват ... когато двама или повече се карат, трети печели! ... Може да е пък за хубаво."
Е, добре, де, Дс-тата са ясни. Ама къде са истинските журналисти? Умряха ли? Не са. Купиха ли ги окончателно? Хм, не знам. Страха им ли натежа? Или какво? Има истински журналисти, абсолютно неподкупни, свръхсмели и достойни, аз познавам някои. Но думата им не се чува, чуват се само Дс-тата, и разни некадърници и боклуци. Какво става?

Анонимен каза...

Нека го формулирам по друг начин. Костов съсипа СДС, Първанов съсипа БСП, в резултат на което се появи Борисов и ги натика в ъгъла. И сега наблюдаваме как, съюзени, лобитата на Костов и Първанов воюват с лобито на Борисов. Никой няма да излезе победител. Ще почакаме появата на ново лице, неопетнено и необременено. Досегашните тотално се провалиха. Вижда се от километри, че за нищо не стават! Да чакаш от такива да свършат някаква елементарна работа, е все едно да чакаш от умрял писмо. Ето защо и аз се поотдръпнах и приех ролята на пасивен наблюдател.

Красимир Кабакчиев каза...

Съгласен като цяло с коментара, само се чудя може ли наистина един-единствен да съсипе СДС, съответно БСП. Гледам физиономията на тоя Кънев, ами и тя една такава хитра - като на адвокат може би, но подобна на оная на Банкенския, а неговата пък е точно като на Правешкия. Равнище българско.
Днес Кънев се изцепил, че били атакували Москов така, както Костов навремето. Не обяснява изобщо как. Те явно си представят, че щом си премиер или министър, ти си нещо като свещена крава, и трябва да ти се кланят, и път да ти сторват. А за атаки и критика дума да не става. Това най-откровено малоумие ли е, какво е? Какво ще е това "ново лице, неопетнено и необременено" - иначе безспорно нужно, не мога да си го представя. Аз го виждам, че в Бг-политиката мястото предварително е запазено за селски хитреци и далавераджии - и за откровени малоумници, за параван на първите две категории.